RSS

Štítovka stinná

Pluteus umbrosus (Pers.) P. Kumm.


Nejedlá — Výskyt: VIII.—X.

 

Klobouk 30-110 mm, zvoncovitý, pak vyklenutý až plochý, na krémovém podkladě tmavohnědě, uprostřed až černohnědě síťnatě šupinatý. Lupeny volné, bělavé, později růžové až hnědorůžové, s vločkatým tmavohnědým ostřím. Třeň 40-100x4-10 mm, válcovitý, s hlízkou, v mládí bělavý, později krémově hnědavý, s drobnými hnědými šupinkami. Dužnina má zemitou vůni a chuť. 

Roste nepříliš hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, v listnatých lesích na padlých kmenech, pařezech a větvích.

Je dobře určitelná podle síťnatě šupinkatého klobouku a tmavého ostří lupenů.

 

 

Štítovka stinná
Štítovka stinná
Podrobnosti obrázku
 
 
Powered by Phoca Gallery